dilluns, 30 de maig del 2011

Blogosfera de Betxí

El passat divendres va tenir lloc al monestir de Sant Miquel dels Reis (València), seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua una jornada al voltant de l'ús del valencià als blogs. Va ser una jornada molt interessant on diversos especialistes i bloguers (o bloquers, o blogaires) parlaren sobre aquest fenòmen de les tecnologies de la comunicació. Les conclusions que hom va poder extraure, sobretot a partir de l'estudi dut a terme per Sergi Pitarch, és que el nombre total de blogs escrits està en retrocés (com passa en els escrits en altres llengües), però la qualitat, en general, és alta; les temàtiques majoritàries són la cultura, la llengua i la política, però també es poden trobar blogs sobre informació comarcal, falles, fotografia, astronomia, erotisme o esports; no hi ha cap franja d'edat dels bloquers que en destaque, encara que s'aprecia la franja entre 25 i 35 anys; la raó a escriure en valencià el bloc es déu a la fidelitat lingüística (“jo no sabria fer-ho en altra llengua”) però també la militància cultural i política en pro de la normalització del valencià; i que la normativa majoritàriament emprada és la de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o Normes de Castelló (amb variacions sobre els demostratius reforçats i els incoatius acabats en eix/ix), però també es troben blogs escrits amb normativa secessionista (Normes del Puig) i en català oriental.

Pel que fa als blocs de Betxí en valencià és encara minoritari. Tenim blocs de política, com el María José Montolío o el d'Alfred Remolar o el d'Esquerra Unida; aquest mateix bloc de la Biblioteca Municipal, o alguns blocs personals. També hem de fer esment del bloc de Toni Pitarch, que encara que no siga de Betxí, la seua relació amb la localitat és més que destacada, com es pot notar al seu bloc. Segur que n'hi ha més, per això no estaria mal que n'enviareu ací l'enllaç, estiguen escrits o no en valencià.

1 comentari:

  1. Me gustaría saber cómo se puede participar en el blog. Vivo en Betxí, he publicado algunos libros y en varias revistas y doy talleres de escritura creativa y de guión en la provincia.
    Gracias

    ResponElimina